Monohydrat

Kreatin monohydrat

Ett av de absolut vanligaste kosttillskottet är kreatin monohydrat. Det är ett finfiltrerat pulver som löses upp väldigt lätt i vatten eller annan vätska och på så sätt så går så lite kreatin monohydrat som möjligt till spillo.

Kreatin monohydrat tillskott tas av idrottsmän/kvinnor och kroppsbyggare för dess prestationshöjande effekter. Enligt kreatin monohydrat tillverkare och distributörer är detta något för dig som är redo att ”få mer energi, vill bygga mer muskler snabbare och vill få bättre uthållighet” Vill du uppnå detta bör du komplettera med kreatin monohydrat. Tillskotten är inte bara kända för att vara användbara för att öka muskelmassa, dessutom minskar kreatin monohydrat även din muskeltrötthet.

Mest marknadsförda

kreatin monohydratKreatin Monohydrat är idag en av de mest marknadsförda kosttillskott som finns.Det finns flera hundra, om inte tusentals enskilda kreatinprodukter. Du kan tänka på om tillskottet du köper nästa gång innehåller kreatin monohydrat eller inte, du kommer bli överraskad hur många kosttillskott som innehåller kreatin monohydrat.

Alla dessa tillverkare använder kreatin i pre-eller post-workout produkter, som ett piller eller pulver, och slutligen som antingen en ren produkt eller som en blandning med andra kosttillskott såsom B-vitaminer, vassleproteinisolat eller koffein.

Monohydratets fördelar

Kreatin är ett naturligt förekommande förening hos ryggradsdjur. Det produceras i njurarna, bukspottkörteln och levern, och kan även intas genom livsmedel som fisk och kött. Kreatin överförs till musklerna där det sedan konverteras till fosfokreatin. Fosfokreatin fyller då energikällan i muskelcellerna genom att omvandla ADP (adenosindifosfat) till ATP (adenosintrifosfat). 

Kreatinmonohydrat är det idealiska kreatinet eftersom det innehåller mest kreatin per vikt. Vissa distributörer hävdar att kreatin främjar intracellulär hydrering, som stöd i muskel återhämtning och ökad styrka. Påstås, ökar vätskeansamling i muskelcellerna minimerar proteinnedbrytning.

Fysiologi för kreatin monohydrat

95% av kreatinet finns i skelettmuskel medans de återstående 5% finns i hjärnan, lever, njure, och testiklar. Ungefär 1 gram / ​​dag intas i en typisk allsidiga kost ca 1 gram / ​​dag syntetiseras i lever, njure och bukspottkörtel. Ungefär en tredjedel av skelettmuskulaturens kreatin hittas som fri kreatin, medan resten existerar som fosfokreatin. Både fosfokreatin och kreatin spelar en viktig roll i cellernas energi eftersom de kan snabbt konvertera ADP till ATP.

Mest värde för dina pengar

Om du inte vill lägga ner så mycket pengar på kosttillskott ska du köpa kreatin monohydrat, helt enkelt för att det är just den kreatinsorten som du får mest av för dina pengar. Det finns andra sorter som tas upp effektivare av kroppen men de produkterna kostar även lite mer än rent monohydrat. Ställ dig frågan vad träningstillskott är värt för dig? Monohydrat kan du köpa en påse på 500 gram för cirka 100 kronor. Vill du köpa en ”bättre?” produkt får du betala ungefär dubbelt så mycket.

Det är viktigt att du kommer ihåg laddningsfasen och inte hoppas över någon dos. Det på grund av att kroppen kanske inte tar upp dina doser på bästa sätt hela tiden, till exempel om du äter mat i samband med ditt intag.

  • Kreatin monohydrat är den billigaste kreatinsorten.
  • Det är även den mest populära kosttillskottet med flest studier.
  • Det är viktigt att du inte funskar med laddningsperioden då du tar kreatin monohydrat.
  • Jag rekommenderar dig som inte använt kreatin förut att börja använda monohydrat för att känna dess effekt på dig.

Vill du läsa mer allmänt om kreatin ska du gå till kreatinkungens förstasida. Där kan du läsa ännu mer om kreatin och dess effekt.

Läs mer på > Wikipedia