Historia

Kreatinets födelse

Kreatin upptäcktes 1835 då en fransk vetenskapsman upptäckte en sammansättning av skelettmuskulaturen som han efteråt kallade kreatin. Namnet härstammar från det grekiska ordet Keas som betyder kött.

Därför, även om kreatin kan tyckas som ett nytt ämne, har det vetenskapliga samhället erkänt kreatin som en naturlig del av muskeln för nästan 200 år sedan.

kreatin historiaKreatin monohydrats ursprung

Den fransk vetenskapsman som hette Michel-Eugene Chevreul var den som ursprungligen tog reda på att kreatin fanns, det gjorde han året 1835. När han skulle skära isär och sortera vetenskaplig information från olika djur fann han att flera av dem innehåller extra muskler jämfört med andra i samma åldersgrupp.

Hans kontinuerlig undersökning avslöjade ett naturligt förekommande element han beskrev som kreatin i musklerna. Han noterade sina upptäckter i en specificerad kreatin utvärdering som senare användes av en tysk vetenskapsman, cirka 15 år efter sin upptäckt. Denna nya forskning avslöjade hur komponenten kreatin bevarade vatten inom musklerna i specifika typer av extra muskulösa djur såsom rådjur och antiloper.

Han var själv smart nog att producera en modell av ett kreatinpulver så att han kunde studera dess resultat på idrottare.

Kreatin och sport

Det var inte förrän på 1900-talet som kreatin började bana sin väg in i professionella idrottare på grund en sovjetisk vetenskapsman. Han började lägga upp kreatinet in i den dagliga kosten hos ryska idrottare inför de olympiska spelen 1970. Utfallen var exceptionella när det gäller uthållighet och mer styrka, som aldrig har märkts innan. Kreatinet var fött på riktigt!

Med tanke på den enastående resultatet till de ryska idrottare gjorde banade kreatin sin väg in i historien som evigt den säkraste och mest effektiva kosttillskottet som finns på marknaden. Det tog inte lång tid innan ryktet spred sig och snart tog de flesta duktiga idrottare kreatin för att öka sin nivå.

Ytterligare studier på kreatin

Ytterligare undersökningar genomförts återigen i den första delen av 1980-talet. De drog slutsatsen att i början av användning av kreatintillskott behövdes en ”laddning”. Om en större mängd kreatin togs så skulle resultaten märkas snabbare eftersom kreatin muskelstyrka intensifieras snabbare.

En studie antyder också att efter kreatinets laddningsfas, som utfördes i  cirka sju dagar, så måste en mindre dos kreatin intas varje dag för att underhålla det som redan finns. Detta är nödvändigt för att upprätthålla de förhöjda nivåer av kreatin i musklerna, vilket tillåter dig att utföra extra tunga övningar och ger dig ett snabbare resultat.

Kreatin monohydrat produktion

När de 1996 olympiska spelen hölls i Atlanta, Georgia, gjordes en forskning som utfördes på alla deltagarna visade att en häpnadsväckande 80% av idrottarna använde kreatin för att öka sin prestation, vilket var helt lagligt.

Av den anledningen finns det massor av företag som gör kreatin som sin ”egen kreatin” och skryter om att just deras produkter är det mest utmärkta kreatinet som finns på marknaden.

Kreatin upptäckes på 1800-talet. Men det är först under det sena 1900-talet som det har varit populärt.

Vill du läsa mer om kreatin monohydrat kan du gör det genom att gå till sidan med samma namn eller klicka här.